Mesleki Eğitimlerin Verilmesi |
Mesleki Yeterlilik Eğitimi Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğ, 31 Mayıs 2009 tarih ve 27244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur.
Zorunlu Mesleki ve Teknik Eğitimler Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair olan ve 31 Mayıs 2009 tarih ve 27244 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ gereği tüm tehlikeli çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmelerin çalışanlarına Zorunlu Mesleki ve Teknik eğitimi aldırması gerekmektedir. Yöntem Akademi, MEB onaylı Zorunlu Mesleki ve Teknik Eğitimler’in düzenlenmesi ve belgelendirmesi konusunda, ilgili birimlerle gerçekleştirdiği protokollerle hizmetinizdedir. AKCA OSGB olarak çözüm ortaklı mesleki yeterlilik eğitimi veren firmalar ile işletmelerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan müfredatlarına ölçme ve değerlendirilme sonrası yasal mevzuata uygun eğitimler için MEB onaylı sertifikalı eğitimlerinizi veren kurumlara yönlendirme yapılmaktadır. Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunludur. Yasal yönetmelik gereği on altı yaşını doldurmamış genç işçiler ve çocuklar ile çalıştığı işle ilgili mesleki eğitim almamış işçiler ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yasal dayanak: 6331 sayılı iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu 17. Maddesi 3. Bendi, (3) Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz. Bu kapsamda ilgili eğitimi aldırmayan işletmeleri ağır cezalar beklemektedir. Yönetmeliğe göre ilgili eğitimler alınmaması ve belgelendirilmemesi her çalışan için aylık 1120 TL ceza kesilmektedir. Zorunlu Mesleki Yeterlilik ve Teknik Eğitimler İlgili tebliğ kapsamında verilecek eğitimlerin içeriği şöyledir.
Mesleki eğitim, örgün veya yaygın eğitim yoluyla bireyleri mesleğe hazırlamak, meslek sahibi olanların mesleklerinde gelişmelerini ve yeni mesleklere uyumlarını sağlamak amacıyla gerekli bilgi, beceri, tavır ve değer duygularını geliştiren ve bireylerin fiziki, sosyal, kültürel ve ekonomik yeteneklerinin gelişim sürecinin bir plan içerisinde yürütülmesini sağlayan eğitimi ifade etmektedir. Mesleki Eğitimin Belgelendirilmesi Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin, aşağıda belirtilen belgelerden birisine sahip olmaları zorunludur:
ç) 11/7/2002 tarihli ve 24812 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateşleyici yeterlilik belgesi,
İşverenler, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin mesleki eğitim belgelerinin bir örneğini, 4857 sayılı kanunun 75’inci maddesine göre düzenlenen özlük dosyasında saklamak ve istendiğinde yetkili memurlara göstermek zorundadır. Mesleki Eğitim Zorunluluğunun Denetlenmesi Ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılacak işçilerin zorunlu mesleki eğitim diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, 4857 sayılı kanuna göre bakanlık iş müfettişleri tarafından denetlenmektedir. İşverenler, ağır ve tehlikeli işlerde çalışan işçilerin mesleki eğitim belgelerinin bir örneğini, 4857 sayılı kanunun 75’inci maddesine göre düzenlenen özlük dosyasında saklamak ve istendiğinde yetkili memurlara göstermek zorundadı |